Η σύνταξη ενός ΔΓΜ που συνοδεύει μια αίτηση διόρθωσης (είτε είναι διόρθωση γεωμετρικών στοιχείων, είτε πρόδηλο σφάλμα με χωρική μεταβολή) θα πρέπει να συντάσσεται σύμφωνα με το αίτημα διόρθωσης. Δενθα πρέπει το ίδιο ΔΓΜ να χρησιμοποιείται για διαδοχικές διορθώσεις.
Σκοπός μιας αίτησης διόρθωσης είναι να βελτιώσεη την απόδοση του γεωτεμαχίου στο κτηματολογικό διάγραμμα ώστε να μην παρουσιάζει σημαντικές αποκλίσεις από εκείνη του τίτλου. Με τον τρόπο αυτό δεν θα δημιουργηθεί μελλοντικά κανένα πρόβλημα ως προς την ταυτοποίηση του γεωτεμαχίου.
Τι όμως ενοούμε με τον όρο "σημαντικές αποκλίσεις"; Πρακτικά αυτός ο όρος αντιστοιχει στην έννοια της γεωμετρικής συμβατότητας (σχετική αναφορά εδώ). Τι συμβαίνει όμως όταν το ακίνητο δεν είναι ένα αγροτικό ακίνητο ή ένα ακίνητο σε περιοχή με κυρωμένη Πράξγε Εφαρμογής; Μπορεί η γεωμετρική συμβατότητα να διασκεδάσει τις ανησυχίες των συναλλασόμενων; Προφάνως το ερώτημα δεν έχει να κάνει με τη ταυτοποίηση του ακινήτου. Αυτό είναι ένα θέμα που δεν μπορεί να απαντηθεί με αυστηρά τεχνικά κριτήρια (σχετική αναφορά εδώ). Πιθανόν για την περίπτωση του αγροτικού ακινήτου να ισχύει, αλλά για την δεύτερη περίπτωση μια ανοχή 0,5μ και μια απόκλιση 7% στο εμβαδόν δεν θα ικανοποιούσε τους συναλλασόμενους. Συνεπώς είναι χρήσιμη η θεσμοθέτηση της γεωμετρικής συμβατότητας για την αντιμετώπιση των περισσότερων περιπτώσεων και την αποφυγεί άνώφελων αιτήσεων διόρθωσης γεωμετρικών σφαλμάτων, αλλά δεν είναι πανάκεια. Υπάχουν περιπτώσεις που και μικρές αποκλίσεις εντός των ορίων της συμβατότητας δημιουργούν πρόβλημα στις συναλλαγές και θα πρέπει να επιλύονται.
Αφού ο μηχανικός απόδοσει το γεωτεμαχίο σύμφωνα με τους τίτλους, που είναι καταχωρημένοι στο Κτηματολογικό Φύλλο (σχεδιαστικό επίπεδο TOPO_PROP), θα πρέπει στη συνέχει να το συγκρίνει με το κτηματολογικό διάγραμμα. Εφόσον διαπιστώσει αποκλίσεις εκτός όρίων ανοχής ή αποκλίσεις που δεν δικαολουνται από τα γεωμετρικά στοιχεία των τίτλων (εφαρμογή ρυμοτομικής γραμμής ή πρόσφατου τοπογραφικού από συμβόλαιο πώλησης) θα πρέπει να συντάξει το διάγραμμα γεωμετρικών μεταβολών για διόρθωση. Στο σχεδιαστικό επίπεδο DGM_PROP_FINAL θα αποδόσει την διορθωμένη μορφή του γεωτμαχίου. Εφόσον η διόρθωση αφορά όλα τα όρια του γεωτεμαχίου τότε τα πολύγωνα στο TOPO_PROP και του DGM_PROP_FINAL θα πρέπει να ταυτίζονται.
Μετά την όλοκλήρωση του διαγράμματος γεωμετρικών μεταβολών θα πρέπει να συντάξει την αίτηση. Βασικά στοιχεία είναι ότι η περιγράφει το είδος του σφάλματος, καθώς και τους τίτλου που αποδεικνύουν την αιτούμενη διόρθωση. Για την αποφυγή αύξησης του κόστους ο μηχανικός θα ήταν προτιμότερο να επιδιώξει την συνυπηγραφή της αίτησης από τους δικαιούχους των όμορων επηρεαζόμενων ιδιοκτησίων. Στο σημείο αυτό θα πρέπει ο μηχανικός να εξηγεί ότι η αιτούμενη διόρθωση δεν μεταβάλει τα υφιστάμενη όρια, αλλά διορθώνε λάθη του κτηματολογικού διαγράμματος. Στις περιπτώσεις που η συναίσει των ομόρων δεν είναι εφικτή, τότε μπορεί είτα να κοινοποιηθεί η αίτηση μετά από την αρχική αποδοχή της από το Κτηματολογικό Γραφείο, είναι να μην προχωρήσει την διόρθωση ως προς τη συγκεκριμένη ιδιοκτησία.