ΑΡΠΕΔΟΝΑΠΤΗΣ Οι Συναλλαγές: Διαδικασία Διόρθωσης Γεωμετρικών Σφαλμάτων

Η συμπλήρωση και η κατάθεση της αίτησης διόρθωσης γεωμετρικών σφαλμάτων είναι το πρώτο βήμα από μια σειρά άλλων που θα ακολουθήσουν μέχρι την αποδοχή της διόρθωσης. Η όλη διαδικασία μπορεί να διακριθεί σε δύο στάδια. Εκείνο του ελέγχου της αίτησης, που ολοκληρώνεται με την τεχνική εισήγηση και την κοινοποίηση της αίτησης, και εκείνο της απόφασης με την οποία θα κριθεί τελικά αν γίνει αποδεκτό ή όχι το αίτημα.
Με την τεχνική εισήγηση, που συντάσσεται στο πρώτο στάδιο, προκρίνεται η βασιμότητα ή όχι του αιτήματος. Αν αυτό κριθεί βάσιμο τότε η αίτηση τρέπται σε αγωγή και ο αιτών θα πρέπει να την κοινοποιήσει στους επηρεαζόμενους. Σημαντική παράμετρος τόσο για την διάρκεια ολοκλήρωσης της διόρθωσης, όσο και για την αποδοχή της αποτελούν οι κοινοποιήσεις τόσο της αίτησης όσο και της απόφασης. Επίσης οι κοινοποιήσεις προκαλούν και αύξηση του κόστους της διαδικασίας, ενώ η αδιαφορία για μη ολοκλήρωσή τους είναι λογός μερικής ή και συνολικής απόρριψης της αίτησης.
Η υποχρέωση για κοινοποίηση δεν υφίσταται αν από το γεωτεμάχιο της αίτησης αφήνεται τμήμα του. Σ' αυτές τις περιπτώσεις στο τμήμα αυτό θα δοθεί νέος ΚΑΕΚ με άγνωστο δικαιούχου. Η προτίμηση του αιτούντα να μην αποδόσει το αφαιρούμενο τμήμα σε όμορο γεωτεμάχιο οφείλεται συνήθως είτε στην αδυναμία του να επομιστεί το κόστος των κοινοποίησεων (αν η όμορη ιδιοκτησία έχει αρκετούν δικαιούχους), είτε σε δυσκολία εντοπισμού του δικαιούχου του ακινήτου (ο δικαιούχος έχει πεθάνει και δεν εχουν αποδεχτεί οι κληρόνόμοι ή ο δικαιούχος είναι στο εξωτερικό κ.α.). Το πρόβλημα που δημιουργείται με την αποδόχη τέτοιων διορθώσεων είναι να αλλοιώνονται τα περιγραφικά στοιχεία του γεωτεμαχίου.
Γενικά οι αιτήσεις αυτές δεν λύνουν ιδιοκτησιακές διαφορές. Ο σκοπός τους είναι να βελτιώσουν με όρους γεωμετρικής συμβατότητας και όχι απόλυτης ταύτισεις τα κτηματολογικά διαγράμματα βάσει των καταχωρημένων τίτλων.



01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13