ΑΡΠΕΔΟΝΑΠΤΗΣ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΩΝ ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ

Η ηλεκτρονική υποβολή του dxf ενός διαγράμματος γεωμετρικών μεταβολών μπορεί να ταλαιπωρήσει τον μηχανικό με σφάλματα τα οποία εντοπίζει ο έλεγχος του dxf από το σύστημα. Πρέπει να αποσαφηνιστεί ότι ο έλεγχος αυτός, αφορά τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο συγκεκριμένο dxf και δεν γίνεται αντιπαραβολή των στοιχείων του dxf (όπως πολύγωνα PST_KAEK) με εκείνα της κτηματολογικής βάσης. Παρακάτω παρουσιάζονται κάποια προβλήματα που εμφανίζουν συνηθέστερα κατά την ηλεκτρονική υποβολή.

Μηδενικό Αποδεικτικό:

Υπάρχουν περιπτώσεις που δεν παράγεται το Αποδεικτικό της ηλεκτρονικής υποβολής λόγω μεγέθους ή ιδιαιτεροτήτων του αρχείου pdf της εικόνας του διαγράμματος. Για το λόγο αυτό, πριν την ΥΠΟΒΟΛΗ, απαιτείται επιβεβαίωση ότι το αποδεικτικό δημιουργείται σωστά (Επιλογή "Επισκόπηση αποδεικτικού διαγράμματος"). Στις περιπτώσεις που η εικόνα περιέχει πολύ πληροφορία (π.χ. πολλές εικόνες), χρειάζεται ρύθμιση κατά τη δημιουργία της σε χαμηλότερη ανάλυση.

Προβλήματα στο περιεχόμενο του zip:

Προσοχή θέλουν τα παρακάτω για να μην δημιουργούνται προβλήματα στην αποδοχή του zip:

Ακατάλληλη πληροφορία στο dxf:

Προβλήματα μπορεί να προκαλέσει στους ελέγχους και στη θέαση του διαγράμματος τυχόν ακατάλληλη πληροφορία στο υποβαλλόμενο dxf . Τέτοια μπορεί να είναι: α) σύνθετες δομές, όπως blocks ,hatch, κ.α β) εικόνες και γ) xrefs (βλ. τεύχος "ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΩΝ" στη σ. 12).Τα παραπάνω μπορεί και πρέπει να φαίνονται μόνο στην εικόνα του διαγράμματος, δηλαδή στο υποβαλλόμενο pdf της εικόνας του διαγράμματος. Επίσης, για να αναγνωρίζονται τα ονόματα των επιπέδων στο dxf πρέπει να είναι κεφαλαία, χωρίς κενά, όπως αναγράφονται στον “Πίνακα Ι” του τεύχους των Τεχν. προδιαγραφών και στο πρότυπο dxf αρχείο με τα επίπεδα πληροφορίας.

Μορφή του pdf εικόνας διαγράμματος:

Η εικόνα του διαγράμματος που εξάγεται σε pdf μορφή πρέπει να είναι ευκρινής, να μην χρειάζεται στροφή και να μην περιέχει διαστρωμάτωση της πληροφορίας.

Τί σημαίνει το μήνυμα {"error":"invalid_request","error_description":"Invalid state"} και δεν μπορώ να συνεχίσω;

Όταν το σύστημα επιστρέψει το παραπάνω μήνυμα, το πρόβλημα λύνεται αν κλείσουν όλα τα ανοιχτά παράθυρα του browser και γίνει εκ νέου σύνδεση.

Τί σημαίνει το μήνυμα "Τα περιμετρικά όρια των παρακάτω επιπέδων (DGM_PROP_FINAL) δεν ταυτίζονται με τα περιμετρικά όρια του PST_KAEK";

Το μήνυμα δεν εννοεί ότι τα επιμέρους όρια των αρχικών και των τελικών πολυγώνων πρέπει να ταυτίζονται. Το σφάλμα εντοπίζεται στη μη ταύτιση της συνολικής επιφάνειας που καλύπτουν όλα τα πολύγωνα του PST_KAEK (12) με εκείνη που σχηματίζεται από όλα τα πολύγωνα του DGM_PROP_FINAL (24).

1/7
Το πολύγωνο από κτηματολογικό διάγραμμα (PST_KAEK).
2/7
Τα πολύγωνα PST_KAEK και DGM_PROP_FINAL. Τα περιμετρικά όρια δεν ταυτίζονται.
3/7
Εντοπισμός προβληματικών περιοχών: επιφανεια Π1 (επιφάνεια DGM_PROP_FINAL Ππου εξέχει του PST_KAEK).Επιφάνειες Π2 και Π3 (επιφάνειες DGM_PROP_FINAL που υστερεί του PST_KAEK).
4/7
Η πρόσθεση της επιφάνειας Π1 απαιτεί τον επηρεασμό του όμορου ΚΑΕΚ. Για τις Π2 και Π3 ή θα πρέπει να σχηματιστούν ΝΕΟΙ ΚΑΕΚ ή θα πρέπει να επιλεγούν όμοροι ΚΑΕΚ ως επηρεαζόμενοι.
5/7
Επιλέγοντας τους επηρεαζόμενους ΚΑΕΚ στο PST_KAEK
6/7
Τα πολύγωνα PST_KAEK και DGM_PROP_FINAL.
7/7
Η νέα απόδοση των ΚΑΕΚ στο Κτηματολόγιο μετά την διόρθωση (DGM_PROP_FINAL).

Επίσης το συγκεκριμένο μήνυμα μπορεί να εμφανιζτεί και όταν σε δύο όρια πολύγωνα του layer DGM_PROP_Final ύπαρχει κενό εξαιτίας της παράληψης κατά τον σχηματισμό τους ενός σημείου από το κοινό όριο στο ένα από τα πολύγωνα.

1/5
Τα νέα πολύγωνα (DGM_PROP_FINAL)
2/5
Δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο κοινό όριο
3/5
Από την εμφάνιση των σημείων στα δύο πολύγωνα φαίνεται πως ένα σημείο έχει παραληφθεί στο 2ο πολύγωνο.
4/5
Με ζουμ φαίνεται πως η παράληψει του σημείου δημιουργεί ένα κενό
5/5
Πρέπει να ξανασχεδιάσω το 2ο πολύγωνο.

Τέλος, μία ακόμη περίπτωση που μπορεί να εμφανιστεί το πιο πάνω μήνυμα είναι όταν έχει ξεχαστε κάποιο πολυγωνο στο layer DGM_PROP_FINAL σε άσχετη θέση του διαγράμματος. Στη περίπτωση που το πολύγωνο είναι εκτός ορίων πλαισίου ΕΓΣΑ87 το μήνυμα θα είναι διαφορετικό.

1/3
Το αρχικό zoom στο σχέδιο δεν δείχνει κάποιο πρόβλημα
2/3
Ούτε με zoom out φαίνεται να υπάρζει κάποιο πρόβλημα
3/3
Όταν γίνει ένα zoom to all τότε εντοπίζεται η ύπαρξη ενός ξεχασμένου αντικειμένου 1484μ.

Τί σημαίνει το μήνυμα "Τα παρακάτω επίπεδα έχουν επικαλύψεις";

Το μήνυμα μπορεί να αναφέρετε σε:

1η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ- το κοινό όριο μεταξύ δύο όμορων πολυγώνων από το ίδιο επίπεδο (TOPO_PROP, DGM_PROP_FINAL κτλ) δεν ταυτίζεται. Αυτό οφειλεται σε παράλειψη κάποιου σημείου από τα κοινα στο ένα απο τα δύο πολύγωνα. Οι επικαλύψεις που δημιουργούνται με αυτόν το τρόπο μπορεί να μην είναι ευδιακριτες με το μάτι λόγω του μεγέθους του (τάξη χιλιοστού):

1/3
Με το κόκκινο βέλος εντοπίζεται ένα σήμειο στο 1ο πολύγωνο
2/3
Το σημείο αυτό δεν υπάρχει στο 2ο πολύγωνο.
3/3
Αν και δεν σχηματίζεται κενό στο κοινό όριο, το σημείο αυτό πρέπει να συμπεριληφθεί και στο 2ο πολύγωνο.

2η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ- η ύπαρξη διπλού πολυγωνού για το ίδιο γεωτεμάχιο αποδίδεται στη πιο κάτω εικόνα και η διαγραφή ενός από τα δύο λύνει το πρόβλημα

doublepolygon
ΣΧΗΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΠΛΟΥ ΠΟΛΥΓΏΝΟΥ

3η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ- η ύπαρξη εσωτερικού πολυγώνου (π.χ. μεγάλες δημόσιες εκτάσεις που περιλαμβάνουν μικρές ιδιοκτησίες ή ιδιοκτησίες που απαλλοτριώθηκε εσωτερικά τμήμα τους για την εγκατάσταση πύλώνα της ΔΕΗ) δημιουργεί το φαινόμενο της επικάλυψης. Το σφάλμα αυτό προκύπτει εξαιτίας του διαφορετικό τρόπου δομής των πολύγωνων στα GIS και στο dxf. Έτσι εξωτερικό πολύγωνο όπως προκύπτει από το dxf περιλαμβάνει όλο το εσωτερικό πολύγωνο. Η προτεινόμενη λύση για το πιο πάνω πρόβλημα είναι η δημιουργία ενός πολυγώνου με τη αναγκαστική ένωση των δύο γραμμών που το σχηματίζουν (εξωτερική-εσωτερική)

1/6
Στο GIS τα πολύγωνα(002) μπορούν να περιέχουν άλλα πολύγωνα (001)
2/6
Το πολύγωνο αποδίδεται χωρίς να περιέχει (ή να καλύπτει) το εσωτερικό πολύγωνο (001).
3/6
Η διάκριση εσωτερικού πολυγώνου και εξωτερικού στο dxf δεν υπάρχει. Το εξωτερικό καλύπτει το εσωτερικό.
4/6
Το εσωτερικό πολύγωνο στο dxf δεν έχει πρόβλημα.
5/6
Όταν πρέπει να σχηματίσω ένα εσωτερικό πολύγωνο στο σχεδιαστικό πρόγραμμα σχεδιάζω με συνεχόμενη polyline το εξωτερικό και το εσωτερικό περίγραμμα του πολυγώνου. Τα περιγράμματα αυτά ενώνονται σε κάποιο σημείο. Έτσι σχηματίζω ένα πολύγωνο χωρίς το εσωτερικό.
6/6
Δεν ξεχνώ να σχηματίσω και το εσωτερικό πολύγωνο ως ξεχωριστό.

Τί σημαίνει το μήνυμα "Το περιεχόμενο των παρακάτω επιπέδων δεν είναι TEXT", ενώ υπάρχει κείμενο;

Το μήνυμα αυτό αφορά συνηθέστερα τα PST_KAEK, ROAD και σημαίνει ότι το κείμενο είναι ΜΤΕΧΤ και όχι TEXT

Τί σημαίνει το μήνυμα "Το περιεχόμενο των παρακάτω επιπέδων έχει οντότητα κειμένου";

Στο επίπεδο που θα προδιορίζεται στη συνέχεια του μηνύματος δεν θα έπρεπε βάσει τεχνικών προδιαγραφών να υπάρχει οντότητα κειμένου. Οι επιτρεπόμενες οντότητες ανά επίπεδο φαίνονται στον Πίνακα Ι από το "Τεύχος Τεχνικών Προδιαγραφών για την Ηλεκτρονική Υποβολή Διαγραμμάτων", που μπορεί να κατεβάσει κανείς από το μενού ΒΟΗΘΕΙΑ.

Τί σημαίνει το μήνυμα "Το περιεχόμενο των παρακάτω επιπέδων έχει οντότητα που δεν είναι LWPolyline";

Στο επίπεδο που θα προδιορίζεται στη συνέχεια του μηνύματος δεν θα έπρεπε βάσει τεχνικών προδιαγραφών να υπάρχουν άλλες οντότητες (LINE, TEXT, MTEXT, POINTS, DIMENSION, CIRCLE) εκτός από LWPolyline.

Τί σημαίνει το μήνυμα "Το περιεχόμενο των παρακάτω επιπέδων έχει ανοιχτή γραμμική οντότητα";

Στο επίπεδο που θα προδιορίζεται στη συνέχεια του μηνύματος θα έπρεπε βάσει τεχνικών προδιαγραφών να υπάρχουν μόνο κλειστά πολύγωνα.

Τί σημαίνει το μήνυμα "Προέκυψε σφάλμα στην ανάκτηση των Πολυγώνων";

Το μήνυμα εμφανίζεται μετα τη ΘΕΑΣΗ και την επιλόγη ΑΠΟΔΟΧΗ. Για διάφορους λόγους ενώ κατά τον έλεγχο του dxf δεν εντοπίστηκε κάποιο πρόβλημα και έγινε ΑΠΟΔΕΚΤΟ, στη ΘΕΑΣΗ δεν εμφανίζονται όλα τα layers της υποβολής που έχουν οντότητες και περιλαβάνονται στον ΠΙΝΑΚΑ Ι. Συνηθέστερα το layer που "εξαφανίζεται" είναι το TOPO_PROP. Ο λόγος που αυτό συνέβαινε παλαιότερα ήταν κάποια "πρεμβολή" από άλλο layer (όπως το DBOUND_PROP) κατά τη διαδικασία της ΘΕΑΣΗΣ. Αυτό έχει αντιμετωπιστεί και ο κύριος λόγος που μπορεί να συμβεί είναι η δημιουργία του dxf από μεταγενέστερη έκδοση του AUTOCAD2010. Ο προτεινόμενος τρόπος για την επίλυση του προβλήματος μπορεί να είναι η δημιουργία νέου dxf 2004/2007 με αντιγραφή τον layers. Αν το πρόβλημα συνεχίζει να υπάρχει καλο θα ήταν να το αναφέρεται στην Ομάδα Τεχνικής Υποστήριξης μέσω email: proffessionalservices@ktimatologio.gr

Το TEXT που έχω εισάγει στο ROAD για τα ονόματα δρόμων δεν μου εμφανίζεται στη ΘΕΑΣΗ όπως το έχω βάλει στο dxf. Έχω κάνει κάποιο λάθος;

Δεν υπάρχει κάποιο λάθος και δεν είναι πρόβλημα η μη σύμφωνη με το dxf, απόδοση της θέσης του TEXT στη ΘΕΑΣΗ. Όπως φαίνεται και στις πιο κάτω εικόνες με zoom και μετακίνηση μέσα στο περιβάλλον της ΘΕΑΣΗΣ η θέση των κειμένων μεταβάλλετε και μπορεί να προσομοιάζει περισσότερο με εκείνη του dxf.

1/4
Η θέση των οντοτήτων TEXT στο dxf.
2/4
Η θέση των TEXT στο περιβάλλον της Θέασης κατά την αρχική φόρτωση.
3/4
Οι ΤΕΧΤ οντότητες μετατοπίζονται με την μετακίνηση.
4/4
Οι ΤΕΧΤ οντότητες μετατοπίζονται με το zoom.

Τί σημαίνει το μήνυμα "Οι συντεταγμένες του διαγράμματος δεν εμπίπτουν εντός των αναμενόμενων ορίων τιμών για το σύστημα ΕΓΣΑ'87";

Οι οντότητες (LWPolyline και Closed Polyline) από όλα ή κάποιο από τα layers του ΠΙΝΑΚΑ Ι του διαγράμματος έχουν μετακινηθεί σε θέση που είναι εκτός του πλαισίου συντεταγμένων που ορίζεται από το ΕΓΣΑ'87. Το μήνυμα δεν εντοπίζει άλλες οντότητες (Text και Point) που μπορεί να περιέχονται στα σχετικά layers του ΠΙΝΑΚΑ Ι. Επίσης το μήνυμα δεν αναφέρεται σε οντότητες που είναι εκτός πλαισίου ΕΓΣΑ'87 αλλά δεν ανήκουν στα layers του ΠΙΝΑΚΑ Ι. Οι οντότητες των layers του ΠΙΝΑΚΑ Ι που είναι σε λάθος θέση αλλά μέσα στο πλάισιο του ΕΓΣΑ'87 δεν αφορού το μηνυμα αυτό.