ΑΡΠΕΔΟΝΑΠΤΗΣ ΔΓΜ: ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟ ή ΔΓΜ

Με τον όρο Τοπογραφικό Διάγραμμα στο Κτηματολόγιο, αναφερόμαστε συνήθως στο διάγραμμα εκείνο που απεικονίζει τα όρια του γεωτεμαχίου που είναι αντικείμενο μιας νέας εγγραπτέας πράξης. Εκτός από την απόδοση γεωμετρικών στοιχείων του γεωτεμαχίου και των ομόρων, το Τοπογραφικό Διάγραμμα περιέχει πληροφορίες το ακινήτο που αφορούν αποφάσεις της διοιήκησης ή υποχρεώσεις από τη νομοθεσίας που πρέπει να ικανοποιούνται ώστε το γεωτεμαχίο να μπορεί να υπάρχει ως αντικείμενο συναλλαγής στον νομικό κόσμο. Οι πληροφορίες αυτές μπορεί να αποδίδονται ήταν σχεδιαστκά στο τμήμα του τοπογραφικού που αποτυπώνεται το γεωτεμάχιο, είτε μετη μορφή πρόσθετων εικόνων ή κειμένων στο ίδιο τοπογραφικό. Η ολοκλήρωση του Τοπογραφικού Διαγράμματος γίνεται με την ημερομηνία και την Υπογραφή του συντάκτη/μηχανικού (με τη θεσμοθέτηση της ηλεκτρονικής υποβολής πλεόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο Κωδικός Ηλεκτρονικής Υποβολής-ΚΗΔ ως στοιχείο αναφοράς χωρίς βέβαια αυτό να καταργεί την ανάγκη για υπογραφή από τον μηχανικό).
Η επισύναψή του Τοπογραφικού Διαγράμματος σε κάποιο συμβόλαιογραφικό έγγραφο του προσδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα σε σχέση με μια οποιαδήποτε άλλη καταμέτρηση του γεωτεμάχιο. Έτσι θα πρέπει να διακρίνεται η βαρύτητα ενός συνημμένου σε συμβόλαιο Τοπογραφικού και να μην συγχέεται με "τοπογραφικά διαγράμματα" που δεν επισυνάπτονται σε συμβολαιογραφικά έγγραφα ή/και περιορίζονται απλώς σε μια απόδοση των ορίων του γεωτεμαχίου χωρίς άλλες πληροφορίες. Αντίστοιχα η περιγραφή του γεωτεμάχιου με τα γεωμετρικά στοιχεία που αναφέρονται στο Τοπογραφικό προσδίδουν στο συμβολαιογραφικό έγγραφο περισσότερη αξιοπιστία και διασφαλίζουν καλύτερα τη συναλλαγή. Επίσης ιδιαίτερη βαρύτητα ως προς την αποδεικτική ισχύ έχουν και όλα τα Τοπογραφικά Διαγάμματα, τα οποία αναφέρονται σε δικόγραφα ή διοικητικές πράξεις.
Από τα πιο πάνω γίνεται κατανοητό ότι η σύνταξη Τοπογραφικού Διαγράμματο είναι μια σύνθετη και απαιτητική εργασία (δεν είναι τυχαίο ότι ανήκει στο κλάδο των Μελετών Τοπογραφία - άρθ.2 του ν.4412/2016). Οι απαιτήσεις αυτές το διαφοροποιούν από το διαγράμμα γεωμετρικών μεταβολών(ΔΓΜ), το οποίο συντάσσεται με σκοπό την ενημέρωση ή διόρθωση των Κτηματολογικών Διαγραμμάτων και ως έννοια συνδέεται με την εισαγωγή του θεσμού του Κτηματολογίου (Ν. 4164/2013). Θα πρέπει να αποσαφηνιστεί ότι όταν ο μηχανικός συντάσσει ένα Τοπογραφικό Διάγραμμα θα πρέπει να "αγνοεί" τα γεωμετρικά στοιχεία της ιδιοκτησίας που αποδίδονται από το Κτηματολογικού Διαγράμματος. Η απόδοση της ιδοκτησίας θα πρέπει να προκύπτει από το συνδυασμό μετρήσεων, τίτλων και διοικητικών πράξεων (όπου υπάρχουν). Αν αποδεχθεί την εικόνα του Κτηματολογίου τότε αποδέχεται μισ πιθανώς εσφαλμένη απόδοση της ιδιοκτησίας, την περιβάλει με τον τύπο του συμβολαιογραφικού εγγράφου και χανεί το δικαίωμα μελλοντικής διόρθωσης γεωμετρικών σφαλμάτων. Το τοπογραφικό διάγραμμα θα πρέπει να αποδίδει την ιδιοκτησία που προκύπτει από τον τίτλο ή αυτή που περιγράφεται στο νέο τίτλο και να ταυτίζεται με την πραγματικότητα. Αν ο τίτλος περιγράφει διαφορετικά την ιδιοκτησία από την πραγματικότητα τότεα θα πρέπει ένα από τα δύο να διορθωθεί, ώστε αυτά τα δύο να ταυτίζονται.
Η παρουσίαση που ακολουθεί προασπαθεί να συγκεντρώσει τα στοιχεία που προσεγγίζουν την έννοια του Τοπογραφικού Διαγράμματος.


01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24