ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ - ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ

ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΟΡΙΩΝ ΜΕ ΜΕΤΑΓΕΝΕΣΤΕΡΟ ΣΜΒΟΛΑΙΟ

Στο Κτηματολογικό Γραφείο κατατίθεται αίτηση για καταχώρηση νέου συμβολαίου αποδοχής κληρονομιάς στην οποία το γεωτεμάχιο που αντιστοιχεί στο ΚΑΕΚ 001 αποδίδεται με επιφάνεια 2150τμ. Από τον έλεγχο στο Κτηματολογικό Διάγραμμα για το συγκεκριμένο γεωτεμάχιο η επιφάνεια του είναι 1862τμ. Από το έλεγχο στο Κτηματολογικό του Φύλλο του αρχικού δικαιούχου (κληρονομούμενος) ο τίτλος του είναι ένα συμβόλαιο αγοραπωλησίας που αναφέρει ότι η επιφάνεια του γεωτεμάχιου είναι περίπου 2000τμ χωρίς όμως να επισυνάπτει κάποιο διάγραμμα.

Με αυτά τα δεδομένα η καταχώρηση του νέου αυτού συμβολαίου καθίσταται προβληματική καθώς πρέπει να αντιμετωπιστούν δύο προβλήματα:

  1. η απόκλιση του εμβαδού του Κτηματολογίου σε σχέση με τον προς καταχώρηση τίτλο που υπερβαίνει το όριο ανοχής και
  2. η αναφορά του νέου συμβόλαιο, μη καταχωρημένου στο Κτηματολόγιο, σε μεγαλύτερη επιφάνεια από το αρχικό.

Ξεκινώντας από το δεύτερο μέρος του προβλήματος, μπορεί να διορθωθεί με τη επισύναψη νεότερου τοπογραφικού και τη φράση «μετά από νεότερη καταμέτρηση». Οι όποιες διαφορές προκύψουν, αφού τακτοποιηθούν και φορολογικά, συνήθως δε δημιουργούν πρόβλημα στη καταχώρηση, με την προϋπόθεση ότι νεότερες καταμετρήσεις απλά προσθέτουν κάποια τετραγωνικά στα υφιστάμενα και δεν τα πολλαπλασιάζουν. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να ζητηθεί διόρθωση των προηγούμενων συμβολαίων αν αποδειχθεί ότι το σφάλμα είχε εμφιλοχωρήσει και στους προγενέστερους τίτλους και δεν προέκυψε μεταγενέστερα από κάποια προσθήκη λόγω χρησικτησίας ή από κάποια άλλη αιτία.

Η επισύναψη τοπογραφικού (σε ΕΓΣΑ87) σε συμβόλαια που ο νομός δεν το καθιστά υποχρεωτικό, διευκολύνει την επίλυση τέτοιου είδους προβλημάτων. Η ανάγκη ύπαρξης του γίνεται πιο κατανοητή από την αντιμετώπιση του πρώτου μέρους του προβλήματος. Ενώ με τον αρχικό τίτλο το γεωτεμάχιο δε υπερέβαινε τα όρια ανοχής (±186τμ) του Κτηματολογίου (1862 + 186 = 2048τμ > 2000τμ) τώρα με τη νέα τιμή το γεωτεμάχιο καθίσταται προβληματικό ως προς το εμβαδό (2048τμ<2150τμ). Επειδή η απόδειξη των διορθώσεων γεωμετρικών σφαλμάτων στο Κτηματολόγιο στηρίζεται στους καταχωρημένους τίτλους, η οποιαδήποτε αίτηση διόρθωσης πριν τη καταχώρηση του νέου τίτλου δε μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Έτσι ο μηχανικός θα συντάξει το ΔΓΜ για τη διόρθωση εφόσον ο τίτλος είναι καταχωρημένος. Χρονικά η αίτηση διόρθωσης θα πρέπει να ακολουθεί την αίτηση καταχώρησης του νέου τίτλου, ώστε αμέσως μετά την καταχώρηση του νέου τίτλου να πραγματοποιηθεί η διόρθωση

Μία άλλη παράμετρος που θα πρέπει ο μηχανικός να λάβει υπόψη του είναι τα όρια που αποτυπώνει για τη νέα επιφάνεια θα πρέπει να έχουν την αποδοχή των ομόρων. Η μη αποδοχή των ομόρων του αιτήματος διόρθωσης μπορεί να οδηγήσει στην απόρριψη της διόρθωσης και έτσι να παραμείνει το γεωτεμάχιο με την αρχική του επιφάνεια γεγονός που θα του δημιουργούσε πρόβλημα σε μελλοντικές καταχωρήσεις και τελικά η υπόθεση να επιλυθεί στα Δικαστήρια.

Λαμβάνοντας τα πιο πάνω υπόψη ο μηχανικός μπορεί να συντάξει το ΔΓΜ στηριζόμενος στο νέο τίτλο και στο νέο τοπογραφικό που επισυνάπτεται σε αυτόν.

Τα Βήματα για την Σύνταξη του ΔΓΜ

ΣΧΕΔΙΑΣΤΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΑ & ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ


prtScr DGM

Σχόλια από τη σύνταξη του ΔΓΜ