ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ - ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ

ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ-ΣΧΗΜΑ (όταν στον καταχωρημένο τίτλο δεν επισυνάπτεται Τοπογραφικό)


Από τα Κτηματολογικά Φύλλα των γεωτεμαχίων με ΚΑΕΚ 009 και 010 ως τίτλοι αναφέρονται ένα συμβόλαιο αγοραπωλησίας του 1976 και μια γονική παροχή το 1993 ενός ποσοστού του συγκεκριμένου γεωτεμαχίου. Τόσο το συμβόλαιο της αγοραπωλησία όσο και εκείνο της γονικής παροχή περιγράφουν το γεωτεμάχιο χωρίς την επισύναψη κάποιου διαγράμματος. Σύμφωνα με το συμβόλαιο του 1993 (γονική παροχή) το αρχικό γεωτεμάχιο που αποκτήθηκε από το πατέρα διαιρείται σε δύο περίπου ισοεμβαδικά γεωτεμάχια και το ένα δωρίζεται στο παιδί του. Δεν παρατηρείται μεγάλη απόκλιση στο εμβαδό και για τα δύο γεωτεμαχία (είναι εντός ορίων ανοχής). Ωστόσο συμφώνα με τους αιτούντες η διαίρεση του γεωτεμαχίου εμφανίζεται στο Κτηματολόγιο περιστρεμμένη κατά 90 μοίρες σε σχέση με αυτό που οι δικαιούχοι ισχυρίζονται.

Ο μηχανικός πρόκειται να συντάξει το διάγραμμα γεωμετρικών μεταβολών (ΔΓΜ) προκειμένου να κατατεθεί αίτημα διόρθωσης στο Κτηματολογικό Γραφείο (ΚΓ) έτσι ώστε τα όρια των δύο γεωτεμαχίων να ανταποκρίνονται στον τίτλο του. Εκείνο που δυσκολεύει τον μηχανικό στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι ότι δε υπάρχει διάγραμμα συνημμένο στο συμβόλαιο το οποίο θα έλυνε το πρόβλημα της απόδειξης του αιτήματος. Παρόλα αυτά ο μηχανικός μπορεί να απόδειξη το αίτημα διόρθωσης στηριζόμενος στα περιγραφικά όρια του συμβολαίου. Έτσι διαβάζοντας το συμβόλαιο της γονικής παροχής σημειώνει ότι η περιγραφή των ορίων γίνεται με τη χρήση των σημείων του ορίζοντα και τα ονόματα των όμορων ιδιοκτητών. Έχοντας προμηθευθεί από το ΚΓ το Κτηματογραφικό διάγραμμα μπορεί να σημειώσει πάνω σ’ αυτό τα αντίστοιχα ονόματα των ομόρων. Έπειτα με επίσκεψη στο ΚΓ ή με τη συνδρομή κάποιου δικηγόρου ή με από τα Κτηματολογικά Φύλλα μπορεί να διαπιστώσει αντιστοιχίες των όμορων ιδιοκτησιών του συμβολαίου με εκείνα του τίτλου. Η απόδοση του πιο πάνω ελέγχου φαίνεται στις ακόλουθες εικόνες

Από την εξέταση διαπιστώνει κανείς ότι μόνο η ιδιοκτησία του Δ.Χ. συνορεύει με την ιδιοκτησία Χ.Τ. βάσει τίτλου ενώ στο Κτηματολόγιο φαίνεται ότι και οι δύο ιδιοκτησίες συνορεύουν. Με ανάλογες παρατηρήσεις ο μηχανικός μπορεί να αποδείξει τη σχετική θέση των δύο γεωτεμαχίων και να προχωρήσει στο επόμενο βήμα που είναι η σύνταξη του διαγράμματος γεωμετρικών μεταβολών.

Τα Βήματα για την Σύνταξη του ΔΓΜ

Επειδή το μόνο που μπορεί να αποδειχθεί με βάση το πιο πάνω σκεπτικό είναι η σχετική θέση των γεωτεμαχίων, η σύνταξη του διαγράμματος δε μπορεί να επηρεάζει τα όρια των δύο γεωτεμαχίων με τα άλλα όμορά του. Έτσι:

ΕΙΚΟΝΕΣ - ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ

prtScr DGM

prtScr DGM

ΣΧΕΔΙΑΣΤΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΑ & ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ


prtScr DGM

Σχόλια από τη σύνταξη του ΔΓΜ